Best heritage installation

Sponsored by Duration Windows



Bereco


The Guard House is an impressive Grade II listed property situated in the centre of the
historic city of Winchester. As its name eludes, the property once guarded the entrance to
the Peninsula Barracks which were built in the early 20th century and included cells to
detain unruly soldiers. The barracks were built on the former King's House site, designed by
Christopher Wren but destroyed by fire in 1894.

The Guard House was converted into a residential property in 1995/96, and as a listed
property retained many of its period details. It was recently purchased by a new owner after
serving as a family home for 18 years. The windows had not been replaced since its
renovations in 1996 and many were rotting and coming to the end of their working lifespan.
The new owner was renting out the property and was looking at having the windows
repaired, however, after receiving an EPC grading of E they decided to look into having
triple-glazing in order to improve the thermal efficiency for their tenants.

As a developer, the owner had used Bereco previously on two new build projects that they
had completed and was very happy with the service, so they approached us to see how we
could help.

Glassier Window Systems

Stillingfleet House, Shaw Street, Worcester was formerly the offices of the Probation
Services. This building, part Grade II Listed Georgian with a 1960’s addition, is set right in
the centre of the city within a conservation area. The property was acquired by Worcester
Municipal Charities, who specialise in providing housing for the homeless and vulnerable,
with approval to turn the building into 25 self-contained one-bedroom flats.

As the original Georgian building had a Grade II Listing, the windows to that section had to
be renovated or replaced with faithfully recreated timber vertical sliding sash windows.
However, the 1960’s addition could have modern double-glazing, so long as it met with the
approval of the local Conservation Planners.

The scheme involved the change of use of the original office premises, complete
reconfiguration of the interior and construction of new apartment space.
The building and its window installation sits on one of Worcester’s busiest throughfares and
now blends seamlessly with its surroundings.

Grabex Windows


52 Argyll Road sits within the Kensington Conservation Area. This stunning terraced property was originally built in the late 19th century, and still has plenty of original timber features that date back more than a century. The property was modernised, extended into the basement, and the loft extension added a few years back, and this time the owners decided to finally upgrade all old single-glazed draughty windows and doors, (with owners speculating that they could be at least 70 years old) and approached Grabex, and several other companies, through their builder. After a few meetings where we acknowledged the owners' concerns about working around the traditional features and impressing with our local manufacturing facilities, the owners entrusted us with their project.

The new double glazed timber sash windows had to have slim enough profiles to go in line with the requirements of the conservation area location, new replacement timber French doors had to be close to like-for-like replacement with the hardware slim and flat enough so the historical shutters, when reinstalled back in place, can close fully, without any obstructions. The entire project was to be completed in dual colour with internal finish matching SANDERSON 31 Dusky White (RAL 9001 Cream) in semi-matt, and standard white on the outside. The owners also expected us to help them professionally uninstall all the shutters and carefully re-install them to their original state once the installation of all the windows and doors is completed.

James Wilding


To manufacture doors and windows for a Grade II listed farmhouse and the attached barns, that are being converted into living accommodation. The design of the windows and doors need to be sympathetic to the age and character of the building, but be as energy efficient as
possible. To also remove plastic and aluminium windows that were already in the building and replace with more in keeping wooden alternatives.

Timber was specified, as the property is in an Area of Outstanding Natural Beauty and listed, so the use of other products, such as UPVC aren't in keeping with the traditional look that they are trying to achieve. The doors and windows had to be in keeping and aesthetically pleasing, retaining character throughout.

Sashed


This project involved the replacement of highly bespoke casement timber windows in a central London mansion block within a Westminster Article 4 conservation area. The first stage involved producing detailed CAD section drawings to submit to the planners for approval to change the windows. All the window frames and sashes featured 'three-centred arches,' so we meticulously templated the existing frames and brick arches. The production survey took a full day for two people, making it the most complex set of joinery we have ever contracted. The new windows had to closely replicate the old windows to obtain planning permission.

This presented a challenge as double glazing increased the weight of the sashes and reduced sight-lines. Ensuring similar sized sash stiles & rails and having the frames sit proud from the sashes were additional challenges due to the incorporation of double glazing while providing adequate draft proofing to comply with approved Doc L.

The location posed a significant challenge as the property was on the 6th floor of a period mansion block. To overcome this, we constructed the frames in two sections, allowing us to transport them up the stairs and into the property. Additionally, the conservation officer
requested that the coupling of the frames should not be visible, which prompted us to devise a way to disguise the fact that the windows consisted of two separate frames from the outside view. During installation, the team had to wear harnesses due to the limited external
ledge where we could make adjustments to the frames and make good.

Throughout the project, we had to manage the client's architect's very exacting standards and high expectations. Nevertheless, they were very satisfied with the end result of the project.

Standard Patent Glazing Company


Nestled within Wentworth Woodhouse, the Camellia House stands as an emblem of architectural grandeur, designed in the early 19th century by Charles Watson Wentworth, the 2nd Marquess of Rockingham. Its purpose was to cultivate exotic camellia plants from distant lands, symbolic of opulence and refinement. Standard Patent Glazing were specified on the £5 million restoration project for Camellia House, Wentworth Woodhouse, Rotherham, transforming this building which houses some of the oldest camellias in the western world including a tea house and a community cafe. The year-long project restoration of this Georgian Grade II listed building, commencing in August 2022, included the recreation of the original windows, installation of a rainwater harvester and ground source heating systems.

The original cast iron roof trusses were removed, restored back to their original glory and returned into their original place. In February 2023 the building was ready for our Heritage lead-covered patent glazing bars to be fitted with 8.8mm clear laminated glass. As well as the continued works inside the building, major work commenced outside with the restoration of the fountain and car park. The regeneration continued and is expected to open to the public in Spring 2024.

Touchstone Glazing Solutions


Ledston Hall is the first Grade-I listed building in the UK to achieve Listed Building consent to replace its single-glazed, leaded windows with energy efficient, double-glazed alternatives.

There are around 400,000 listed building in England, of which just 2.5% are classified as Grade I – normally reserved for historically important buildings such as cathedrals, castles and town halls.

In 2015, planning permission and listed building consent was awarded to convert the Hall into 10 private dwellings. The glazing to the Hall included a combination of sliding sash windows, genuine leaded lights and steel casements which had been fitted to the parts of the Hall that had stone mullions. This opportunity rested on convincing Historic England that Touchstone’s Insulead and Steelyte glazing system was suitable in look and function to be installed in such a significant historic building.

Approval for Touchstone’s patented Insulead/Steelyte double-glazing system was a key milestone in the renovation of the hall, marking a turning point for upgrading the carbon efficiency of listed heritage buildings nationally.

Being the first Grade I listed building to receive listed building consent for double glazing is without doubt a game-changer for Historic buildings and the glazing industry.

Tyneside Home Improvements


Carrowcroft, an esteemed Grade II listed building, stands proudly within the Romaldkirk Conservation Area in the Pennines, exuding the splendour of 19th-century architectural prowess. This grand residence, a jewel amidst Romaldkirk's coveted properties, is a testament to the village's picturesque allure, making it a highly sought-after locale for discerning residents.

Perched at the western terminus of Romaldkirk village, Carrowcroft bears witness to the Victorian era's architectural opulence, boasting exquisite stone detailing, including the regal full-height bay windows and the semi-octagonal stair tower crowned by a pinnacle roof. Its historical narrative is enriched by subtle extensions over the years, most notably the addition of a spacious timber-framed conservatory.

The custodians of Carrowcroft, with unwavering dedication, have meticulously preserved its legacy, undertaking all endeavours with a keen eye for preserving the original structural integrity. Their ardent pursuit of restoration has been marked by a commitment to reinstating Carrowcroft to its former glory, a labour of love manifested in every meticulous detail.

In this pursuit, an existing conservatory, a later addition to the property, succumbed to the passage of time, rendering it beyond economic repair. Thus, the proprietors embarked on a quest to replace it with a new conservatory extension. This envisioned addition not only promised to elevate the aesthetic of the dwelling but also ensure the space was optimized for contemporary living, all while paying due deference to the Heritage Asset's sanctity through its meticulous positioning.

The execution of the vision necessitated a trio of regulatory approvals: planning permission, listed building consent, and building regulation consent. These requisite clearances stand as a testament to the dedication of the custodians, ensuring that every transformation remains in harmonious concord with the historical essence of Carrowcroft, safeguarding its legacy for generations yet to come.